Nieuws

Op naar een nieuw Gevangenismuseum

Het Gevangenismuseum kijkt stilaan uit naar een vernieuwd museum, in een nieuwe locatie, met een vernieuwd verhaal en een nieuwe presentatie. “Hopelijk kunnen we het lintje (laten) doorknippen eind 2024 of in het voorjaar van 2025”. zo klinkt het.

Het gemeentelijk 10-fasenplan van de herbestemming van Merksplas-Kolonie zit op dit moment bij fase 6bis. Het gaat hier om de restauraties van volgende gebouwen van de Grote Hoeve: de koeienstallen, het woonstalhuis noord, de hangar en de graanschuur. Hierbij is de eerste stap afgerond, namelijk de restauratie van de ruwbouw. Dit gebeurt met Europese subsidiëring en met toezicht van de Afdeling Onroerend Erfgoed.

Een wissel drong zich op

Voor de nutsvoorzieningen werd door de gemeente een nieuwe aanbesteding uitgeschreven. Maar dat bleek onverwacht duur, door de prijsverhogingen van de laatste jaren. Daardoor werd de inhoud van de dossiers opnieuw bekeken, zowel over de invulling van de gebouwen als voor de gebruikte technieken. Dit werd besproken met Brasserie Colonie 7, met het gevangenismuseum, met de architect en met het studiebureau technieken.

Op naar een nieuw Gevangenismuseum

Colonie 7 liet het idee vallen om in gebouw 06 een extra restaurant uit te baten. De Grote Graanschuur (gebouw 07) was oorspronkelijk voorzien voor het gevangenismuseum. Een verhuis naar de Koeienstal Zuid (gebouw 06) bleek interessant. Zo vervallen de kosten van de geplande tussenverdieping in de graanschuur. Bovendien blijkt dat de beschikbare tentoonstellingsruimte van de Koeienstal zo’n 80 m² groter is dan in de Graanschuur. Ook de zichtbaarheid vanuit de dreef, de parking en het terras verbetert. Het Gevangenismuseum ging dus akkoord met de voorstellen van de gemeente.

Intussen deed het Gevangenismuseum een marktonderzoek om een scenograaf / vormgever te zoeken om hen te begeleiden bij deze transitie. Dat werd het communicatiebureau Karakters uit Gent, die onder meer de inrichting van de Dossinkazerne in Mechelen in hun portfolio kunnen tonen.

Samen met de architect en met de Groep Karakters wordt er gezocht naar een nieuwe invulling. Zo zal de grootste ruimte, de verdieping, gebruikt worden voor de vaste tentoonstelling van het Gevangenismuseum, terwijl het gelijkvloers zal gebruikt worden voor de tijdelijke tentoonstelling, de balie, de museumshop, de onthaalruimte, de depot, enz.

Vernieuwd museumverhaal

Op naar een nieuw Gevangenismuseum

En als we dan toch verhuizen, dan moeten we er zelf ook beter van worden. We maken dus van de gelegenheid gebruik om zowel het museumverhaal als de presentatie ervan te verbeteren.

Het Gevangenismuseum wil geen museum zijn, dat alleen zijn collectie toont, maar wél een museum dat een verhaal vertelt, namelijk het verhaal van de strafuitvoering vanaf de middeleeuwen tot op heden, met dus ook de straffen van de laatste decennia. Denk maar aan de enkelband, de werkstraffen, enz. Door middel van filmpjes, voorwerpen, prenten, enz. ondersteunt men dan het verhaal.

Ter voorbereiding hiervan organiseerden we al een denkdag met de Vlaamse experts ter zake. Dat resulteerde in negen thema’s.

In januari wordt er samen met de Groep Karakters een workshop georganiseerd om verder in te zoemen op het museumverhaal. Karakters lanceerde al meteen voorstellen om aan het museumverhaal ook nog het element “beleving” toe te voegen.

Je merkt het. Dat wordt een mooi en boeiend verhaal, vast en zeker …

Reageer

Back to top button